PLENDE
unesco logo kwidzyn logo sztum
Podcast Posłuchaj MuzeumStraty wojenneNowa identyfikacja wizualna  Muzeum Zamkowego w MalborkuWystawa Malbork między sacrum a polityką

Wystawy i wnętrza / Kuchnia konwentu

 

      
Kuchnia konwentu
     

Kuchnia konwentu

Pod arkadami w przyziemiu zachodniego krużganku eksponowane są elementy dawnego wyposażenia młyna, a za nimi szerokie drzwi wiodą do kuchni konwentu malborskiego. W pierwszym wnętrzu z wielkim okapem nakrywającym palenisko przygotowywano kiedyś potrawy, transportowane windą przy południowej ścianie na drugie piętro, do refektarza. Dziś, zarówno w tym, jak i w sąsiednim wnętrzu będącym najprawdopodobniej piekarnią, zaaranżowano dawną kuchnię klasztorną w oparciu o dostępne obiekty muzealne.

 

Wnętrze zaaranżowano w ten sposób, by można było odnieść wrażenie, iż kucharz właśnie był odszedł od paleniska i garnków, by udać się do piwnicy po przyprawy i zioła. Zakonny charakter kuchni podkreśla zmieniająca się każdego dnia scenografia, zależna od kalendarza krzyżackiego regulującego porządek świąt i uroczystości, dni postnych, jak również okresów zwykłych; kalendarz warunkuje rodzaje potraw, które mogły zjawiać się na stołach zakonnych w owych dniach, o czym stanowi Reguła zakonna: W trzy dni, niedzielę wtorek i czwartek bracia tego zakonu mogą jeść mięso; w pozostałe trzy dni mogą jeść ser i jaja, a w piątek powinni jeść postne potrawy. (…) Każdego postnego dnia bracia winni mieć przekąskę; w inne dni, kiedy jedzą dwa razy nie powinni mieć żadnej. Nie tylko wrażenia wzrokowe przenoszą nas do kuchni konwentu krzyżackiego ale również zapach ziół, kwiatów i owoców, pomaga naszym Gościom w owej kulinarnej podróży w czasie.

 

Potrawy serwowane na stołach średniowiecznego Malborka wskazywały na siłę oraz odzwierciedlały zamożność państwa zakonnego. Miały olśnić, a może zaczarować. Wywołać zadowolenie, zarówno wśród możnych obecnych, czy potencjalnych sojuszników jak i pospolitego rycerstwa. Nie szczędzono na imporcie egzotycznych owoców, bakalii, czy przypraw - pierwszoplanową cechą kuchni średniowiecznej był wyrazisty, a nawet ostry smak. Niebagatelną rolę odgrywała też woń, ważny był aromat i kolor potraw. Mistrzowie kuchni unikali wręcz naturalnych smaków. Tworzyli oryginalne i wyraziste kompozycje kulinarne.

 

Jadano wieprzowinę, wołowinę, drób, dziczyznę i to pod najróżniejszymi postaciami. Istotną rolę odgrywały ryby. Uzupełnieniem dań głównych było pieczywo, kasze i ryż. Z nabiału najwięcej spożywano jaj i serów. Mniejszą rolę odgrywała śmietana i mleko, te ostatnie najczęściej zastępował wyciąg z migdałów. Do podstawowych napojów należały piwa i miody. Wiadomo, że sprowadzano do Malborka 19 gatunków win, najwięcej reńskiego, ale było także węgierskie, greckie i włoskie. Bracia pijali nie mniej niż 12 gatunków piwa.



Kuchnia konwentu
Kuchnia konwentu
 

NS