- Zamek Wysoki
Kuchnia konwentu
Pod arkadami w przyziemiu zachodniego krużganku eksponowane są elementy dawnego wyposażenia młyna, a za nimi szerokie drzwi wiodą do kuchni konwentu malborskiego. W pierwszym wnętrzu z wielkim okapem nakrywającym palenisko przygotowywano kiedyś potrawy, transportowane windą przy południowej ścianie na drugie piętro, do refektarza. Dziś, zarówno w tym, jak i w sąsiednim wnętrzu będącym najprawdopodobniej piekarnią, zaaranżowano dawną kuchnię klasztorną w oparciu o dostępne obiekty muzealne. Wnętrze zaaranżowano w ten sposób, by można było odnieść wrażenie, iż kucharz właśnie był odszedł od paleniska i garnków, by udać się do piwnicy po przyprawy i zioła. Zakonny charakter kuchni podkreśla zmieniająca się każdego dnia scenografia, zależna od kalendarza krzyżackiego regulującego porządek świąt i uroczystości, dni postnych, jak również okresów zwykłych; kalendarz warunkuje rodzaje potraw, które mogły zjawiać się na stołach zakonnych w owych dniach, o czym stanowi Reguła zakonna.
Bilety
Kup bilet w naszym systemie online
Godziny otwarcia
- Pn - Ndz:9:00 - 20:00
Wystawy
- Wt - Ndz:9:00 - 19:00
Kontakt
Informacja turystyczna
- +48 55 647 08 00
- +48 55 647 09 02
- +48 55 647 09 78